Het opvoeden van kinderen is een prachtige maar ingewikkelde reis. Het is een continu leerproces waarbij jij als moeder wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen en kansen. Een heel belangrijk aspect van het ouderschap is het begrijpen van het gedrag van je kind en het gevoel erachter. Door verder te kijken dan enkel het zichtbare gedrag en te streven naar begrip, kun je als ouder een sterkere band met je kind opbouwen. Maar het helpt je ook om effectiever te communiceren en om de ontwikkeling van positieve vaardigheden en emoties te bevorderen.
Waarom is het dan zo belangrijk om het gedrag te begrijpen?
Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom het belangrijk is om het gedrag van je kind te begrijpen.
De kracht van verbinding:
Het gedrag van je kind begrijpen is de sleutel tot het opbouwen van een sterke en emotionele band. Het zorgt voor meer verbinding met je kind. Wanneer jij aandacht besteed aan het gedrag en het gevoel erachter, voelt je kind zich gezien, gehoord en begrepen. Dit versterkt jullie onderlinge band en creëert een veilige omgeving waarin je kind zich vrij voelt om zijn gedachten en gevoelens te delen.
Effectieve communicatie:
Het gedrag van je kind begrijpen geeft je ook de mogelijkheid om effectiever met hem te communiceren. Gedrag is vaak een vorm van communicatie. Vooral als je kind nog niet beschikt over de taalvaardigheden om zijn gevoelens uit te drukken. Door aandacht te besteden aan het gedrag van je kind en te proberen om het gevoel erachter te begrijpen, kun je beter inspelen op zijn behoeften, verlangens en zorgen. Dit zorgt ervoor dat de deur geopend wordt naar diepere en meer betekenisvolle communicatie. HIerdoor voelt niet alleen het kind zich gehoord en begrepen, maar ook jij als moeder.
Het bevorderen van emotionele ontwikkeling:
Gedrag is vaak een weerspiegeling van de emotionele toestand van je kind. Door het gevoel achter het gedrag te begrijpen, kun jij de emotionele ontwikkeling van je kind ondersteunen. Wanneer je kind bijvoorbeeld boos of gefrustreerd is, kan het zijn dat hij moeite heeft met het beheersen van zijn emoties. Door begrip te tonen én hem te helpen zijn gevoelens te benoemen, kun je hem leren op een gezonde manier om te gaan met emoties.
Het identificeren van onvervulde behoeften:
Soms komt ongewenst gedrag voort uit onvervulde behoeften. Door het gedrag van je kind te observeren en te begrijpen, kun je de mogelijke oorzaak van het gedrag achterhalen. Misschien heeft je kind behoefte aan meer structuur, aandacht, rust of juist meer uitdaging. Door zijn behoeften te herkennen, kun jij als moeder je aanpak aanpassen en strategieën ontwikkelen om aan die behoeften tegemoet te komen. Dit kan helpen om het ongewenste gedrag te verminderen.
Groeikansen en positieve verandering:
Het begrijpen van gedrag en het gevoel erachter stelt jou in staat om groeikansen en positieve veranderingen te creëren. Door het gedrag van je kind te begrijpen, kun je gerichte ondersteuning bieden om gewenst gedrag aan te moedigen en ongewenst gedrag aan te pakken. Bijvoorbeeld het aanleren van nieuwe vaardigheden en het bieden van alternatieve strategieën. Door te streven naar begrip en groei, kun je als moeder je kind helpen om gezonde gedragspatronen en emotionele intelligentie te ontwikkelen.
Gedrag begrijpen én het gevoel erachter is van onschatbare waarde als ouder. Het stelt je in staat om een sterke emotionele band met je kind op te bouwen, effectief te communiceren, de emotionele ontwikkeling bevorderen en groeikansen creëren. Door het gevoel achter het gedrag te begrijpen, kun je jouw kind ondersteunen, begeleiden en helpen om te gedijen in een wereld die voortdurend verandert.
Hoe doe je dat dan? Gedrag begrijpen.
Het is wel heel makkelijk gezegd dat het belangrijk is om het gedrag van je kind te begrijpen, maar hoe doe je dat dan? Het belangrijkse hierin is dat je het gedrag op zichzelf niet veroordeelt. Natuurlijk is het niet goed als je kind met dingen gaat gooien. Daar mag je hem/haar ook echt wel in begrenzen en benoemen dat dat niet mag. Maar in het heetst van de strijd gaat dit waarschijnlijk niet werken. Belangrijk is dat je niet ook boos wordt op je kind. Wees aanwezig. Blijf vooral zelf rustig (hoe moeilijk dit ook is). Ga bij jezelf na of je kunt ontdekken waar de boosheid vandaan komt. Is er iets gebeurd? Hoe reageerde jij? Hoe reageerde de ander? Hoe zit het met prikkels? Had je kind misschien een verwachting die niet uit is gekomen? Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden te bedenken waarom je kind boos is. De kans is heel groot dat je hier niet direct achter komt. Probeer dan nadien met je kind erover te praten. Ook al kom je er dan nog niet achter, je geeft je kind hiermee wel het signaal dat zijn emotie er mag zijn en dat jij er voor hem/haar bent. Je kunt dan ook samen kijken of je een alternatief kunt vinden voor bijvoorbeeld het gooien met iets.
Wil jij je kind beter leren begrijpen?
Het is een uitdaging om je kind altijd te begrijpen. En geloof me, ook mij lukt het niet altijd. En ook als ik wel begrijp waarom mijn kind boos is, betekent dat nog niet dat hij niet meer boos wordt. Maar het zorgt er wel voor dat ik er beter mee om kan gaan en makkelijker rustig kan blijven. Het magazine Child Insight geeft jou meer inzicht in hoe je kind in elkaar steekt, welke behoeften hij heeft en hoe jij hem (nog) beter kunt begeleiden. Het magazine wordt speciaal voor jou op maat geschreven. Meer informatie over het magazine vind je hier.