Goed en gezond eten en voldoende drinken zijn natuurlijk heel belangrijk om te kunnen leven. Maar  ook slapen is een eerste levensbehoefte. Als je kind goed slaapt heeft hij ook de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en om de wereld om hem heen te ontdekken.  

Bedenk maar eens hoe het voor jezelf is als je een nacht niet goed slaapt in vergelijking met als je juist wel lekker slaapt. Als je een goede nacht draait, ziet de wereld er toch heel anders uit. Je hebt veel meer zin in de dag. Alles gaat veel makkelijker. En je kunt veel meer hebben, je wordt minder snel boos, je raakt minder snel overprikkeld.
Dit komt omdat je hersenen als het ware gereset worden als je slaapt, waardoor er de dag erna weer ruimte is voor nieuwe ervaringen en nieuwe prikkels.

Voor je kind werkt dit hetzelfde. Je kind heeft slapen nodig om te groeien en te ontwikkelen. Dit bedoel ik zowel letterlijk als figuurlijk. Want als je kind slaapt is het groeihormoon actief en zorgt dit ervoor dat je kind groeit. Maar ook bij je kind zorgt goed slapen ervoor dat er de volgende dag weer ruimte is voor nieuwe ervaringen, ontdekken en nieuwe prikkels. Hij groeit in zijn zijn en zijn kunnen.  

Slaapt je kind slecht, dan is hij daarna niet te genieten. Hij is hangerig, humeurig en huilerig. Eten gaat moeizaam en niks is goed. 

Als je weet hoe belangrijk slapen is, is het eigenlijk gek dat er maar zo weinig aandacht voor is. Ik zie nog steeds zo vaak om me heen dat ouders er vanuit gaan dat hun kind wel gaat slapen als hij moe is. Dat hun kind zelf wel aangeeft hoeveel slaap hij nodig heeft. Want een kind dat heel alert is en misschien wel druk hoeft toch helemaal niet naar bed. Die heeft gewoonweg minder slaap nodig.

Natuurlijk is het zo dat het ene kind iets meer slaap nodig heeft dan het andere kind. Maar dat betekent niet dat een kind niet te weinig kan slapen, want dat kan zeker. 

Een kind heeft jou als ouder nodig om te slapen. Jij als ouder zult de slaapsignalen van je kind moeten leren herkennen en hierop anticiperen. Jij moet je kind op tijd naar bed brengen. En is je kind wat ouder? Dan ben jij degene die bepaalt hoe laat je kind gaat slapen. Als ik mijn zoon van 10 zijn gang laat gaan, gaat hij ook pas rond middernacht naar bed. En geloof mij, daar worden we geen van beide vrolijk van de volgende dag. 

En wist je dat erg alert zijn en druk gedrag juist ook tekenen kunnen zijn van oververmoeidheid. Dat dit juist kan betekenen dat je kindje wel slaap nodig heeft. Deze signalen of symptomen worden veelal verkeerd geïnterpreteerd. 

Om je kind te begeleiden naar betere slaap en daarmee de ruimte te geven om te kunnen ontwikkelen en ontdekken, is het belangrijk dat je weet hoe slapen werkt en welk ritme past bij jouw kind. Een van de belangrijke punten om te kunnen werken aan slaap is je kind kennen en je kind kunnen lezen. Dit klinkt misschien gek of vanzelfsprekend, maar hier bedoel ik mee dat het belangrijk is dat je de signalen van je kind herkent. Dat je weet hoe de huiltjes van je kindje klinken en wat hij hiermee bedoelt en welke slaapsignalen je kindje laat zien.
Je kindje kan bijvoorbeeld in zijn oogjes gaan wrijven, gaan huilen, hangerig worden of natuurlijk gapen. Maar ook druk worden kan een slaapsignaal zijn. 

Toen Twan nog een kleine baby was, wreef hij over zijn oortjes en kroop met zijn hoofdje als het ware in je. Dit was zijn manier om aan te geven dat hij moe was en dat het weer tijd was om naar bed te gaan. Nu hij iets ouder is begint hij in zijn oogjes te wrijven en zoekt hij je op om opgepakt te willen worden. 

Het nadeel van de slaapsignalen is dat deze niet betrouwbaar zijn als er sprake is van oververmoeidheid. Daarom is het wegwerken van de oververmoeidheid ook altijd het eerste waar ouders aan gaan werken als ze een consult bij mij volgen. 

Om je kindje lekker te laten slapen is het ook heel belangrijk om te weten welk ritme bij de leeftijd past. Een baby die net geboren is slaapt af en aan. Tussen de slaapjes door is hij maximaal 45 minuten wakker. Langzaamaan wordt dit langer en gaat het via 60 en 75 minuten naar 90 minuten met vier maanden. Dit betekent dat een baby van vier maanden 90 minuten wakker kan blijven tussen de slaapjes door. Met zes maanden is een baby in de ochtend twee uur wakker, tussen de slaapjes door 90 minuten en voor de nacht 3 uur. Tussen de acht en twaalf maanden schuift dit ritme weer verder op en kom je uiteindelijk uit op twee uur wakker in de ochtend, drie uur na het eerste slaapje en vier uur voor de nacht. Vanaf anderhalf jaar gaat het ritme over via drie uur wakker na de nacht en na het tweede slaapje en vier uur voor de nacht naar nog maar één slaapje op de dag en vijf uur wakker na de nacht en voor het slapen gaan. 

Twijfel jij of je het juiste ritme volgt voor jouw kindje? Of merk je dat het slapen niet zo lekker gaat en wil je graag dat ik een keer met je meekijk? Stuur me dan een berichtje via instagram.