Er zijn ontzettend veel uitdagingen waar jij als moeder mee te maken krijgt. Van het jongleren met de verschillende behoeften in je gezin tot het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Er is altijd wel iets wat jouw aandacht opeist. De kans dat je lontje soms een beetje korter is dan je zou willen is groot. En ook heel logisch. Het nadeel is dat je zo druk bent dat je geen oog hebt voor je eigen triggers.
Wat zijn triggers?
Een trigger is een specifieke situatie, gebeurtenis of gedrag dat een sterke emotionele reactie oproept. Deze reacties kunnen variëren van frustratie en woede tot verdriet en angst. Jouw triggers kunnen gemakkelijk worden geactiveerd, doordat je zo druk bent met de behoeften van anderen. Hierdoor kunnen stressvolle interacties ontstaan met je kind(eren) en/of je partner.
Het kennen en herkennen van je eigen triggers zorgt ervoor dat je ze beter kunt beheren en beheersen. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer getriggerd zult worden, maar je kunt hierdoor wel leren om op een gezonde en constructieve manier met deze emoties om te gaan.
Hoe leer jij je eigen triggers kennen?
Het leren kennen en herkennen van je triggers begint met zelfbewustzijn. Neem de tijd om na te denken over situaties die je van streek maken of emotioneel uit balans brengen. Misschien merk je dat je geïrriteerd raakt wanneer je kinderen niet naar je luisteren. Of misschien raak je gestrest wanneer je overladen wordt met huishoudelijke taken. Het is belangrijk om deze patronen te herkennen. Hierdoor zul je gaan begrijpen waarom ze zulke sterke emoties bij je oproepen.
Hoe kun je met je triggers omgaan?
Zodra je weet waardoor je getriggerd wordt, kun je in de eerste plaats natuurlijk kijken of je de oorzaak aan kunt pakken. Raak je gestrest van de hoeveelheid huishoudelijke taken, kijk dan eens of je dit anders aan kunt pakken. Kan je partner een deel van je overnemen? Kunnen je kinderen je hierin ondersteunen? Leg je de lat voor jezelf misschien te hoog? Of heeft het misschien effect als je een realistische planning maakt voor alle taken?
Maar er zullen ook altijd dingen zijn die je triggeren waar je niks aan kunt doen. Dan is het belangrijk om te weten hoe je in zo’n situatie kunt reageren om je emoties te reguleren. Ik zal je een aantal strategieën vertellen:
Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Dit omvat voldoende rust, gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en tijd nemen voor ontspanning. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om stressvolle situaties het hoofd te bieden.
Ademhalingstechnieken: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je stressniveau te verlagen en je emoties te kalmeren. Probeer diep adem te halen en langzaam uit te ademen wanneer je jezelf voelt opborrelen van frustratie of woede.
Communicatie: Stel jezelf open voor effectieve communicatie met je kinderen en partner. Leer hoe je je gevoelens kunt uiten op een constructieve manier, zonder anderen te kwetsen. Luister ook actief naar de behoeften en gevoelens van anderen.
Grenzen stellen: Wees niet bang om je grenzen aan te geven en tijd voor jezelf te nemen wanneer dat nodig is. Het is oké om af en toe ‘nee’ te zeggen en jezelf en je behoeften op de eerste plaats te zetten.
Hulp zoeken: Aarzel niet om hulp te vragen wanneer je merkt dat je overweldigd raakt. Dit kan variëren van hulp van je partner of familie tot het inschakelen van professionele ondersteuning, zoals een therapeut of counselor.
Het kennen en herkennen van je eigen triggers is van vitaal belang voor het creëren van een gezonde en harmonieuze gezinsomgeving. Door bewust te zijn van je emoties en de oorzaken ervan, kun je op een meer weloverwogen en kalme manier reageren op stressvolle situaties. Dit komt niet alleen jou ten goede, maar ook je kinderen en je gezin als geheel.
Dus, neem de tijd om je eigen triggers te leren kennen en ontwikkel effectieve strategieën om ermee om te gaan. Hierdoor wordt je zelf niet alleen gelukkiger en ontspannen. Je zult ook een positieve invloed hebben op de groei en ontwikkeling van je kinderen. Je geeft immers een voorbeeld hoe je om kunt gaan met emoties en dat is een voorbeeld wat je kinderen nodig hebben om het zelf ook te leren.